Baros
GalataSaray
Galatasaray; Mekteb-i Sultani, yani şimdiki Galatasaray Lisesinde, Mehmet Ata Beyin dersindeyken, bir futbol kulübü kurmak konusunda konuşan Ali Sami Yen önderliğinde 1 Ekim 1905de kurulmuştur.
Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Kamil Ulus Bey, Asım Sonumut, Reşat Şirvani ve Abidin Daverin ortaklığı ile Refik Cevdetkalpakçıoğlu eşbaşkanlığında Galatasaray Spor Kulübü resmen kurulur.
Önceleri tüm oyunculardan her hafta, bir kuruş toplanmıştır. Ali Sami Yen başkan ise futbol topu ile ilgilenmiştir. İlgilenmiştir derken, gerçekten ilgilenmiştir.Ali Sami Yen kendi ayakabısından bir parça keserek futbol topuna yama yapmıştır. Bu sıralar Cevdet Kalpakçıoğlu ise formaları yıkamıştır.
Kulübün isminin ilk zamanlar Gloria ya da Audace olması istenmiştir. Fakat takım, oynadığı ilk maçta Rum rakibi 2-0 yener ve seyirciler onlara Galata Sarayı Efendileri diye hitap eder. Bu sebepten, bugünkü Galatasaray Spor Kulübünün adı bu şekilde netleşir. Ayrıca Ali Sami Yen başkan, bir sözü ile takımın misyonunu belirlemiştir.
Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan tüm takımları yenmektir.
alatasaray Spor Kulübü Kurucu Listesi
Galatasaray Spor Kulübünün kuruluşu resmiyetini kazanana dek, kurucu listesi bazı değişikliklere uğramıştır. 1905 ile 1919 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü başkanlığını yapan, Galatasaray Lisesinin 889 numaralı öğrencisi olan Ali Sami Yen başkan; kendi el yazısı ile tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü İhsaniyet Defteri yani Sayım İstatistik Defterinin 181 ile 182. Sayfasında kurucu olan 13 üyeyi şu şekilde belirtmiştir;
Ali Sami Yen
Celal İbrahim
Asım Tevfik Sonumut
Boris Nikolof
Emin Bülent Serdaroğlu
Milo Bakiç
Bekir Sıtkı Bircan
Pol Bakiç
Tahsin Nahit
Hüseyin Hüsnü Kayacan
Reşat Şirvanizade
Abidin Daver
Hüseyin Hüsnü Kayacan
1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu yasaları içinde dernekler yasası bulunmadığı için Galatasaray Spor Kulübü tescil edilememiştir. 1912 senesinde ise Cemiyetler Kanunu çıkarılır ve Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescillenmiş olur. Yetkili kurumlar, spor kulüplerinin tüzükleri ile birlikte, kurucularının isim ve adreslerinin de belirtilmesini zorunlu kıldığı için kulüpten ayrılan ya da eğitimini tamamladıktan sonra ülkelerine dönen kulüp üyeleri ilk listeden çıkarılmıştır. 1 Eylül 1913 yılında ise kurucu listesi tekrar düzenlenir.