- Katılım
- Ocak 3, 2020
- Mesajlar
- 1,107
- Bi Yaşı
- 4 Yıl 11 Ay 25 Gün
Şaşırtıcı değil mi? Dijital vatandaş de neymiş dediğinizi duyar gibiyim. Aslına bakarsanız ‘Dijital vatandaş’ kelimesi sizlere çok şey çağrıştırıyordur. Cüzdanınızda bulun fiziksel kimlik kartlarının sanal versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Peki nedir dijital vatandaşlık? Merak duyanlar yazımızı okuyabilirler.
Bambaşka bir çağdayız bu yadsınamaz bir gerçek. Yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, davranışlarımız vs. kısacası hem talepler değişti hem biz değiştik. Bu süreç hızlı gelişen teknoloji, artan insan ihtiyaçları ve talepteki değişmelerle birlikte özümüzü kaybettik yada daha doğru bir tabirle içinde bulunduğumuz duruma adapte olduk. Dijitalleşme işte tam da bu noktada başladı. Sosyallik, önceden arkadaş çevremizle ya da ailenizle bir aktivite yapmaktan ibaretti ve olması gerekendi. Şimdi görüyoruz ki online platformlardan karşılıklı oyun oynayarak yada elektronik görüşme uygulamalarından birebir görüşerek sosyalliği tamamen dijitalleştirmiş bireyler olarak bu sürece adaptasyonu sağlamış bulunmaktayız.
Elektronik uygulamalar (E-Uygulamalar) hayatımızda çok büyük yer ediniyor farkında mısınız? Onlar olmadan adeta bir hiç gibi hissediyoruz hayatı ve zevk alamaz oluyoruz bu durumdan. Alışveriş mi yapılacak? Hemen giriyorsunuz bir uygulamaya ya da web sitesine siparişi tamamlayıp ertesi gün kapıda. Ya da arkadaş arıyorsunuz… Hemen bir uygulama indirip yeni kişiler tanıyabiliyorsunuz üstelik görüntülü! Bunun yanında dini, siyasi, ekonomik vb. bir çok alanda görüşleriniz var bu görüşleri illa ki sosyal medya hesaplarınızdan dolaylı yada doğrudan dijital dünyada paylaşıyorsunuz.
Tüm bunları yapıyoruz evet bu inkar edilemez!
İnternnet’te yaptığınız her şeyin farkındasınız. Mobil cihaz, tablet, bilgisayar fark etmiyor siz bu ekipmanlar ile dijital dünyaya ayak basmışsanız birer dijital vatandaşsınız ve ona göre sorumluluk sahibi olmanız gerekiyor. Buralarda yaptığınız şeyler, gösterdiğiniz duruş ve davranışlar, insanlarla iletişiminiz birebir kayıt altında unutmayınız!
Örnek verecek olursak; sosyal medya hesaplarında sürekli küfür içerikli paylaşım yapan biri düşünün yada dijital ortamlarda kendinden olumsuz söz edilen tanınmış birini. Bu birey bir iş başvurusu yaparken sosyal mecralardaki olumsuz profili bu kişinin kariyerini oldukça olumsuz yönde etkileyecektir. Dijital vatandaş olmanın sorumluluk yönü işte burada karşımıza çıkıyor. İyi bir dijital profil sizlere kariyerinizde zirve yaptırabilecekken olumsuz bir profil sizleri tabiri caizse yerle bir edebilir.
Fiziksel kimlikler sizlerin hangi ülkeye mensup olduğunuzu vb. temel bilgileri yüzeysel olarak gösterir. Dijital kimliğiniz ise sizler hakkında insanlara öngörüler sunar. Asıl kimlik şüphesiz budur! Dijital vatandaş olarak sorumluluklar bilinmeli ve gerekli ahlaki kurallar neticesinde herkes ne yapması gerektiğini iyi irdelemeli. Unutmayın ki sanal ortamda da birer vatandaşsınız ve burada yaptığınız her şey kayıt altında alınır. Kendinize bir çizgi belirleyin ve dijital yaşamı en bilinçli kullananlardan olun. Yoksa telafisi olmayan ve hayatınızı zindan eden bir sürece sürüklenir gidersiniz. Pişmanlıklar da arkanızdan gelir…
Fiziksel kimlik bir kağıt parçası yada çipli karttan ibarettir lakin dijital kimlik içinde bulunduğunuz dijital yaşama aittir ve siz de o dijital yaşamın bir vatandaşısınız. Vatandaş olarak sorumluluklarınızı yerine getirmenizde fayda vardır elbette...